Blog

Kako redizajn vaše web stranice može biti potpuno pogrešan

Zanimljivo je da se o konverziji na stranicama počinje razgovarati uglavnom kad je web stranica gotova. Kao da je to neki neobavezan ukrasni dodatak web stranicama, a ne upravo njihov GLAVNI cilj postojanja. Kao, cijela je kuća gotova, još samo nedostaje otirač ispred vrata.

Ovakvom metodom redizajn na primjer može dovesti do onoga što se najmanje očekuje – lošijih rezultata. Možda je layout bolji, možda je tipografija modernija, napravljene su još neke, prvenstveno vizualne promjene i za očekivati bi bilo bolje rezultate. Ali posjetiteljima i kupcima je sve to novo i nepoznato, ne snalaze se još na novim stranicama i prvo odlučuju “upoznati” stranicu, a tek onda kupovati. Siguran sam da je većina web trgovaca svjedočila baš ovakvom ponašanju kupaca nakon redizajna. Isto vrijedi i za one koji ne prodaju izravno online.

A ne mora biti tako. Ne mora forma pobijediti funkciju, (re)dizajn web stranica se može raditi drukčije.

Izvor: wikipedia / wiki commons

Evo kako savršeno logični postupci mogu voditi u propast projekta izrade web stranica.

Izrada web stranice nije poslovni cilj,
nego tek sredstvo

Kako se najčešće u mnogim tvrkama radi redizajn? Originalna stranica je već godinama više-manje nepromijenjena, onakva kakvu ju je netko izradio još tamo 2006. U međuvremenu je novi direktor (prodaje, marketinga…) u najboljoj namjeri zaključio da je stvar zastarjela i da treba napraviti nešto novo. Na zajedničkom se sastanku popišu sve stvari koje bi na novoj stranici trebale biti. Tome najčešće netko iz IT-ja pridoda par tehničkih zahtjeva koji se zajedno s funkcionalnostima šalju na adrese raznih web studija.

Zatim se prikupljaju ponude i organiziraju predstavljanja. Prirodno, nekome se sviđaju jedni, drugima neki drugi. Najčešće pobjeđuje onaj čije su ponude najniže, te čije reference izgledaju lijepo i moderno. Nakon malo pregovaranja zaključuje se ugovor o izradi web stranice. Tu se inicijalni tim za izradu stranica raspušta, pozornost poduzeća seli na neki drugi projekt, a onima koji ostaju u projektu ostaje tek odraditi dogovoreno.

Često čujem pitanje zašto jednostavno ne kopirati [neki online gigant]?  Da je tako lako, svi bi na prmjer radili web shopove kao Amazon i bili super uspješni. Ponuda, tržišta i poslovni modeli poduzeća nisu identični i ono što radi za jedne, uopće ne mora raditi za nekoga drugog. Postoje brojni primjeri neuspješnog pokušaja kopiranja.

Agencije i studio mogu raditi dobro – ali to ne mora dovesti do ciljeva klijenta

Za to vrijeme u studiju voditelj projekta angažira svog dizajnera da napravi prijedlog dizajna. Dizajner s postojećim informacijama pregledava staru stranicu i zaviruje u svjetske uzore u istoj branši. I izrađuje lijep dizajn koji se prezentira klijentu. Klijent prihvaća dizajn s više ili manje izmjena i stranica se izrađuje i isporučuje.

U ovom trenutku je posao za studio gotov, a za klijenta još nije ni počeo. Studio najčešće nema obavezu mjeriti koliko je stranica uspješna, nego se tek brinuti o njezom održavanju. Ali posao za klijenta još nije ni počeo, on sad i ne razmišlja o održavanju, nego o razvoju i zaradi. Dapače, vrlo često ciljevi stranice nisu niti precizno i mjerljivo definirani.

Stoga se angažira druga agencija, ili više njih, koje rade marketinške kampanje lansiranja, u nadi se da će se neki od onih koji dođu na stranice postati i klijenti. Adwords, Facebook, PR, SEO, display, native…, sva sila oglasa koji su sve samo više ne jeftini. Ali za uspjeh je potrebno doći na stranicu i biti uvjeren i reagirati, a to se ne događa samo po sebi.

Da budem jasan, ti oglasi mogu biti i uspješni u dovođenju posjetitelja na stranice, čime je oglasna agencija dobrim dijelom ispunila svoj cilj. A stranica može biti potpuno završena, po specifikacijama i bez bugova – to je cilj web studija. Ali ništa od toga NIJE cilj klijenta.

Često su web studio i oglasna agencija odvojeni kao da se radi o dvije potpuno različite stvari – “izradi” i “oglašavanju” web stranica. Komunikacija je najčešće oko postavljanja kodova na stranice, često i bez razumijevanja što ti kodovi znače i rade. A ako nešto zapne, klijent je u procjepu kao u klasičnoj situaciji između dva majstora, bez dovoljno znanja da razluči gdje je točno problem.

Kako raditi redizajn – bez redizajna

Naravno, ima studija i agencija koje brinu o tome kako svojim klijentima donijeti novac. Ali to najčešće nije njihova osnovna djelatnost i nemaju niti zaposlenike niti procese koji su potrebni za takav posao. Agenciji poput naše je optimizacija osnovna djelatnost, mi se prvenstveno bavimo baš time.

To nije neka egzotična disciplina, ne pokušavamo prodavati maglu. Sve uspješne online tvrtke, od Googlea, Facebooka, Amazona i stotina drugih, neprestano rade na (re)dizajnu. Imaju cijele odjele koji se isključivo bave stalnom optimacijom, sastavljene od inženjera, programera, dizajnera i marketingaša. I ne rade to na kraju kad su sve završili, nego od početka, svjesni da je to jedini način da prežive na tržištu. Ako zvuči dramatično, sjetite se primjera propalih – Kodaka, MySpacea ili Nokije.

Postupne i stalne promjene su puno bolje od povremenih radikalnih redizajna. Izvor: widerfunnel

Postupne i stalne promjene su puno bolje od povremenih radikalnih redizajna. Izvor: widerfunnel

Naravno, većina tvrtki si ne može priuštiti takve interne timove ljudi samo za dio web poslovanja. Ali može raditi s vanjskim agencijama poput naše.

Stoga redizajn treba početi od analize sadašnjeg stanja baš tog sajta, preklapanja s potrebama upravo tih kupaca i sa ciljevima tog klijenta. Mi u ovome kombiniramo niz tehnika i alata kako bismo stvarno doznali o čemu je riječ. Sve to preklapamo s postojećim konverzacijskim znanjima kako bismo definirali što je optimalno baš za taj projekt. Naše pretpostavke testiramo kroz prototip, i stalno MJERIMO koliko smo u tome uspješni, i prilagođavamo se za poboljšanja.

Ne radi se (samo) o Analyticsu i SEO-u

Kad govorimo o podacima, ne mislimo samo na Google Analytics. Analytics je odličan alat koji nam može pomoći da inicijalno shvatimo što se na stranici događa. Ali malo teže može reći zašto se to događa, zašto je prodaja slaba, u čemu je problem. A potpuno je nemoćan kad je na redu odluka što napraviti da stvari budu bolje. To nije SEO i ne optimira se stranica za tražilice, SEO je tek jedna od taktika dovođenja posjetitelja na stranice.

Podaci se prikupljaju nizom metoda. S partnerima smo osnovali poseban studio koji radi upravo ovakva istraživanja za klijente – laboss.hr. Vidjeti stranice očima kupaca je najčešće otrežnujuće iskustvo, klijenti shvate i prihvate da svoje kupce dosad nisu poznavali. Na temelju takvih podataka mi testiramo različite elemente stranica, i radimo eksperimente s ciljem maksimalnog iskorištenja potencijala stranice. Nakon toga točno ZNAMO što radi bolje i koliko točno bolje nego ranije.

Cart   Detailed Report

Tzv. najbolja praksa je zapravo malo važna. Važnije je kako redizajn utječe na glavne ciljeve baš te stranice. Ovo je primjer uspješnog a/b testiranja kojeg smo radili.

Rezultat takvog pristupa je STALAN pomak u rezultatima na stranici, a to je broj konverzija. To ne samo da povećava prihode, nego i smanjuje troškove oglašavanja. Uz povećanje korisničkog zadovoljstva izravno utječe na povećanje lojalnosti korisnika. I to trajno – ne samo unutar trajanja jedne kampanje.

Ne manje važno, stalnim praćenjem onoga što korisnici rade dobiva se izvrstan uvid u ono što je korisnicima važno, a to ponekad može dovesti i do novih proizvoda i usluga. To je održavanje stranica koje svaka tvrtka treba, ne samo tehničko održavanje loše stranice na životu.

Ne radite više redizajne, optimizirajte stranice

U suradnji s našim provjerenim partnerima, ili s već odabranim studijem i agencijom klijenta, možemo napraviti dizajn i izradu stranice na koju se može osloniti, i na koju se isplati dovoditi korisnike. Ili raditi održavanje kakvo tvrtka treba za rast. Na taj način tvrtka možda više nikada neće raditi globalni redizajn.

Alternativa? Stalno dolijevanje budgeta u marketing bez stvarnog uvida u probleme koji dovode do nezadovoljavajućih rezultata na stranici, pa sve opet do nekog novog redizajna.

Ako znate nekoga tko planira redizajn – proslijedite mu ovaj članak i pomozite da mu taj projekt bude uspješniji.

Komentari

Odgovori

 


© 2016. Respons je brand tvrtke Kaizen d.o.o.
Kaizen d.o.o. za usluge upisan u registar Trgovačkog suda u Zagrebu, MBS: 080945277 | OIB: 47073494311 | IBAN HR0624020061100723231 otvoren kod Erste&Steiermärkiche banke d.d., Jadranski trg 3a, Rijeka. | Temeljni kapital 20.000,00 kuna uplaćen u cijelosti | Član uprave: Damir Plejić | Sjedište: Bijenik 40b, Zagreb 10000