Blog

Negativni komentari na facebooku i kritike na webshopu su ustvari dobri za posao

Na marketingaše se najčešće gleda kao na one koji proizvode i usluge predstavljaju u najboljem svjetlu. Nedavne studije pokazuju da su neke poruke “predobre da bi bile istinite”. Ustvari, brandovi također mogu imati korist od pokazivanja svojih slabih strana.

8300009782_0780dc180b_z

Nagrđivanje zapravo može biti dobro

Nedavne studije pokazuju da naglašavanje samo dobrih strana branda ustvari može napraviti više štete od koristi. zapravo, otvorenost o vlastitim slabostima pomaže razvijanju povezanosti s konzumentima. Istraživanje uglednog američkog Sveučilišta u Stanfordu pokazuje da malo negativnosti ustvari može učvrstiti pozitivan dojam nekog proizvoda ili usluge. Zapravo, ponešto negativnih informacija pomaže učvrstiti već pozitivnu sliku o brandu još više. To se naziva Efekt nagrđivanja (Blemishing effect).

Snaga negativnih recenzija

Profesionalci u digitalnom marketingu su počeli primjećivati ovaj utjecaj, iako naravno nesvjesni njegove znanstvene podloge. Tradicionalno, online trgovci su se bojali negativnih recenzija proizvoda i pokušavali ih prevenirati na svakakve načine. Ali postoje istraživanja koja pokazuju da negativan komentar na webshopu ustvari može biti dobar za posao i poboljšati prodaju. Naravno, to ne znači da će prodaja biti uspješna ako su komentari većinom negativni, nego samo da izolirani negativni komentar može dati potrebnu protutežu većini pozitivnih.

Ignorirajte hejtere i nastavite druženje

Isti principi vrijede i na društvenim mrežama. Na početku eksplozije popularnosti Facebooka, pojedini su brandovi zazirali od službenog pojavljivanja bojeći se negativnih komentara na svoj zidu. Međutim, ako je ponašanje branda korektno i ako na pravi način komunicira s tržištem, kupcima i fanovima, dežurni će kritičari biti oni koji će bit kritizirani i izolirani iz diskusije. I to najčešće od samih fanova. Čak i kad brand pogriješi, priznanje pogreške i načina kako će se ispraviti može ne sami ispraviti pogrešku, nego donijeti učvršćenje povjerenja i nove fanove privučene ljudskim licem korporacije.

Stoga, ako je sve savršeno – vrijeme je za paniku. Možda treba zakuhati neku frku, i tako učvrstiti brand.

Psihologija i marketing idu ruku pod ruku. Oni koje zanima više o ovoj temi mogu krenuti od klasika, kao što je  Robert B. Cialdini: Influence: The Psychology of Persuasion ili Dan Ariely: Predictiably Irrational, The Hidden Forces That Shape Our Decisions.

I neka vas neki negativni komentar o knjigama ne omete, radi se o dobrim naslovima :)

Ilustracija: Flickr

Komentari

Odgovori

 


© 2016. Respons je brand tvrtke Kaizen d.o.o.
Kaizen d.o.o. za usluge upisan u registar Trgovačkog suda u Zagrebu, MBS: 080945277 | OIB: 47073494311 | IBAN HR0624020061100723231 otvoren kod Erste&Steiermärkiche banke d.d., Jadranski trg 3a, Rijeka. | Temeljni kapital 20.000,00 kuna uplaćen u cijelosti | Član uprave: Damir Plejić | Sjedište: Bijenik 40b, Zagreb 10000